[...] (przetarte kasze na chudym, rozcieńczonym mleku). W miarę poprawy zdrowia poszerza się dietę o chudy twaróg, chude rozdrobnione mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza [...]
No,czyli tak jak w temacie.Nie wiem moze najlepiej to dac do podwieszonych gdzies albo co!!!!Niech Mody zdecyduja,bo jest tu tego troszke.To z mysla o tych,ktorzy juz nie wiedza co maja jesc!! Acha.Dodam,ze sciagnalem to gdzies z emula!!Jest tu tylko 309 przepisow,takze lajtowo.Heh.Chyba nie obrazicie sie ,ze troche zajelo to miejsca,ale wydaje mi [...]
[...] soki. Pije-my dużo, co najmniej 6 szklanek dziennie. Nie pijemy podczas posiłków. To niszczy żołądek. Co najmniej połowę naszego pożywienia powinny stanowić po-karmy surowe. Im mniej obróbki termicznej, tym lepiej. Nie po-winno być dnia bez warzyw i owoców. Umiarkowanie i prostota - nasze posiłki powinny być proste i nie powinniśmy się [...]
[...] jest magnez, który ułatwia czerpanie energii z węglowodanów. Najlepszym źródłem witamin i minerałów są owoce i warzywa. Zdecydowanie preferujmy warzywa i owoce w postaci surowej, po ugotowaniu sa one niejako wyprane z witamin i minerałów. Ale często witaminy i minerały z pożywienia nie pokryją naszego zapotrzebowania, tak wiec musimy sięgać [...]
[...] , słodycze , chrupka i soda pije . Coś co ma małą albo żadną odżywczą wartość . ( 6 ) Strzec się słonej konsumpcja ; to może powodować nadciśnienie . ( 7 ) Jeść dużo surowe rośliny {warzywa} i świeży sok . Wybieraj cały pszenicy chleb . ( 8 ) Pij sześć ( 6 ) do ośmiu ( 8 ) okularów {szklanki} wody albo roślinnego {warzywnego} soku lub [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] to poziom ten można osiągnąć bez dodatkowych porcji błonnika. Najlepiej dostarczać błonnika z różnych źródeł takich jak np. owies, soczewica, fasola, ziarna, owoce, surowe bądź na wpół surowe warzywa. W tych ostatnich znaczna część błonnika jest niszczona przez gotowanie, dlatego najlepiej byłoby jeść warzywa surowe. Błogosławione [...]
[...] lub usmażone soute (tzn. bez panierki). • Jeżeli mięso smażone – to obowiązkowo bez użycia tłuszczu – dopiero na gotowe mięso wylać łyżeczkę oliwy. Do mięsa: warzywa surowe, duszone lub gotowane – dowolna ilość. Dodatkowo – kasza: komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana – do wyboru (50g – miara po ugotowaniu). Warzywa – [...]
[...] lub usmażone soute (tzn. bez panierki). • Jeżeli mięso smażone – to obowiązkowo bez użycia tłuszczu – dopiero na gotowe mięso wylać łyżeczkę oliwy. Do mięsa: warzywa surowe, duszone lub gotowane – dowolna ilość. Dodatkowo – kasza: komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana – do wyboru (50g – miara po ugotowaniu). Warzywa – [...]
[...] w diecie - pomagają utrzymać równowagę kwasowo- zasadową w organizmie, szczególnie przy dużej ilości bialek w diecie. - praktycznie wszystkie gotowane(w tym z mrożonek), surowe - soki warzywne (bez zawartości owoców) o zawartości węglowodanów przyswajalnych nie większej, niż 8-10g/100 SUPLEMENTACJA Wszystkich niezbędnych substancji nie [...]
[...] zwierzęta maja stały dostęp do naturalnie rosnącego pożywienia 4. Spożywaj pełnotłuste, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych [...]
[...] NNKT jest pasteryzacja mleka. Wystarczy naprawdę krótka chwila podniesionej temperatury podczas takiej pasteryzacji, by je tam uszkodzić. Zatem nasi dziadowie, którzy pili surowe mleko, jedli świeże masło, krasili świeżym olejem lnianym, dostarczali swojemu organizmowi naturalne a nie przemysłowo przerobione NNKT. Nic też dziwnego, że na ogół [...]
[...] nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu. Gotowane płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych płatków występuje w [...]
[...] oraz 300 mg wit. C podawanej przed treningiem. Ektomorfi k powinien unikać wszelkich produktów utrudniających trawienie, takich jak: mleko i jego wyroby, słabo dojrzałe surowe owoce, surowe twarde stare warzywa. Zadaniem jego układu trawiennego jest praca nad trawieniem posiłków dostarczających w jak najkrótszym czasie możliwie jak [...]
[...] oraz 300 mg wit. C podawanej przed treningiem. Ektomorfik powinien unikać wszelkich produktów utrudniających trawienie, takich jak: mleko i jego wyroby, słabo dojrzałe surowe owoce, surowe twarde stare warzywa. Zadaniem jego układu trawiennego jest praca nad trawieniem posiłków dostarczających w jak najkrótszym czasie możliwie jak [...]
[...] oraz 300mg Wit C podawanej przed treningiem. Ektomorfik powinien unikać wszelkich produktów utrudniających trawienie, takich jak: mleko i jego wyroby, słabo dojrzałe surowe owoce, surowe twarde stare warzywa. Zadaniem jego układu trawiennego jest praca nad trawieniem posiłków dostarczających w jak najkrótszym czasie możliwie jak [...]
[...] w sosie pomidorowym z puszki, wątróbka drobiowa, czasami wieprzowina, bardzo rzadko jako uzupełnienie posiłku (nigdy zamiast) kostka sojowa, kotlet sojowy - warzywa, głównie surowe, ok. 800 g dziennie: marchew, sałata, ogórek, rzodkiewka, kapusta pekińska, papryka, czasami ogórek konserwowy/kwaszony, a na ciepło np. brokuły, szpinak, kalafior, [...]